Wat is mijn servies waard?
Voor het bepalen van de waarde van het servies, kijken we naar verschillende aspecten. Lees even mee…
A. De staat van het servies(deel)?
De staat van je servies is één van de belangrijkste aspecten in het bepalen van de waarde. Hoe zeldzaam of gewild een item ook is, schade vermindert altijd de waarde.
We kunnen de staat over het algemeen verdelen in enkele categorieën:
- Uitstekende staat: geen gebruik sporen, geen craquelé, geen lijntjes, plekjes, of chipjes. M.a.w. alsof helemaal nieuw uit de doos = perfect verkoopbaar
- Licht gebruikte staat: enkele besteksporen aanwezig, maar verder geen schade zoals lijntjes, barstjes, plekken, etc. = prima verkoopbaar
- Met gebruik sporen: bestek krassen, craquelé, misschien een vlekje.. = verkoopbaar
- Gebruikt: besteksporen, verkleuring, chipje = moeilijk verkoopbaar
- Doorgebruikt: chips, haarlijn, verkleurd, etc. = niet verkoopbaar
Hier zien we enkele voorbeelden:
B. Welk item is het?
Afhankelijk van welk item te koop wordt aangeboden, zal de verkoop wat vlotter of minder vlot gaat. Hierbij enkele voorbeelden:
- Dinerborden en kop en schotels zijn goed verkoopbare items. Deze werden vroeger en worden ook nu dagelijks gebruikt waardoor ze wat schaarser zijn en daarom ook het meest gewild.
- Dessertborden, schalen en serveerschalen zijn ook vlotte verkopers en niet erg schaars. Vaak is de staat van deze items wat minder door veel gebruik.
- Koffiepot, melk en suiker zijn mooie gewilde items voor verzamelaars en voornamelijk alleen in uitstekende staat goed te verkopen.
- Diepe borden zijn bij de meesten een aanvulling van servies en worden niet zó vaak gebruikt, en zijn daarmee ook niet de hardlopers.
- Dekschalen staan onderaan de lijst, dit zijn items die veel ruimte innemen en eigenlijk niet zo vaak (meer) gebruikt worden.
- Verder zijn er ook nog speciale items zoals eierdoppen, peper en zout, gebaksbordjes (kleiner dan dessert), mosterdpotje, speciale schaaltjes, bekers, etc. die bovenaan de lijst staan bij verzamelaars van bepaalde reeksen. Dit soort serviesdelen werd vaak door Boch verkocht in een cadeaubox en niet als onderdeel van een servies.
C. Van welke reeks is je servies?
We zien regelmatig verschuivingen in de populariteit van bepaalde serviesstijlen, waardoor de waarde dus afhankelijk is van wat op dat moment ‘in’ is. Voorbeelden zijn de wit-blauwe decors die passen bij brocante stijl; bruin, groen en oker voor een natuurlijke, aardse vintage stijl; Seduction voor een strakke gevarieerde vintage of design stijl; pastelkleuren, en ga zo maar verder.
Sommige reeksen blijven altijd wel populair. Het is een kwestie van bewust kijken in de verkoopgroep wat vaak aangeboden wordt en snel verkoopt.
Wat is mijn servies dan waard?
Als we alle tips in acht nemen kunnen prijzen dus heel erg variëren. We zien wel gemiddeld de volgende prijzen aangeboden worden voor gangbare serviesdelen in mooie staat:
- Koffiepot: 12 – 18 euro
- Melkkan: 5 – 8 euro
- Suikerpot: 7 – 12 euro
- Kop en schotels: 5 – 7 euro per setje
- Dinerborden: 3 – 5 euro
- Dessertborden: 2 – 4 euro
- Diepe borden 2 – 4 euro
- Schalen: 8 – 14 euro
- Dekschaal: 8 – 15 euro
Indien het item of decor zeldzamer en gezocht is, kan de prijs kan gemakkelijk x2 tot x4 gaan. Twijfel je? Vraag na of laat bieden!
Hou er ook rekening mee dat een compleet servies niet per sé betekent dat je alle prijzen zo kan optellen. Een compleet servies is een grotere aankoop, waar vaak oneffenheden over het hoofd worden gezien. Een simpele rekensom die we zien is aantal items x 2 euro. Bijvoorbeeld: een incompleet servies met 5 kopjes en schotels, 2 losse onderbordjes, 3 dinerborden, 1 dekschaal, 5 diepe borden, 8 dessertborden. In totaal heb je dan 24 onderdelen. Een snelle prijsberekening is dan: 24 delen maal 2 euro, 48 euro voor het serviesje. Wil je het maximale uit de winst halen, verkoop dan de serviesdelen los of in kleinere lotjes.
PS. Deze prijzen komen uit persoonlijke ervaring en geen must om jouw prijs te bepalen. Advies vragen aan meerdere liefhebbers geeft je meestal ook al een goed idee.