CATHERINE BARJANSKY

Catherine Barjansky (1890-1965) was een beeldhouwer, schrijver en visueel artiest geboren in Odessa, Ukraine. Ze staat voornamelijk bekend voor het uitbeelden van prominente persoonlijkheden uit haar omgeving. Ze begon haar studies als beeldhouwer in Monaco, ging later naar school in Rome waar ze verbleef tot 1939 en verhuisde naar New York. In de periode dat ze verbleef in Europa, werkte ze samen met groot artiest Charles Catteau waarvan haar werk op grote evenementen werd gepresenteerd. Ze schreef ook een series aan boeken over haar werken: “Miniature Sculpture in Wax”, “Portraits et figures en cire de Catherine Barjansky”, and “Sculpting made easy; the Barjansky method of figure and portrait sculpture by outline”.

© photo penandpinkvintage

CHARLES CATTEAU

Charles (1880 – 1966) afkomstig uit Douai, was een Franse pottenbakker en ontwerper, bekend om zijn oeuvre in de art-deco-stijl met uitgesproken kleurgebruik. Catteau begon in de Porzellanmanufaktur Nymphenburg in München, tot hij in 1906 aan de slag ging bij Boch Frères. In 1907 werd hij er hoofdontwerper. Hij bouwde voort op de art-nouveaustijl en introduceerde er halverwege de jaren ’20 de email cloisonné-techniek. Hij bleef hier werken tot 1945. In 1999 werd zijn privécollectie, Collectie Catteau, geschonken aan de Koning Boudewijnstichting. De collectie bevindt zich nu in bruikleen in zowel het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel als in KERAMIK in la Louvaine.

© photo collection Archives de La Louvière

ÉMILE DIFFLOTH

Émile Diffloth (1856-1933) was een Franse keramist geboren in Couleuvre. Hij studeerde aan de École des Arts Décoratifs in Parijs. In 1899 werd hij artistiek directeur van Keramis, Boch Frères. In 1910 verhuisde hij naar University City, Missouri om te werken als docent keramiek in School of Ceramic Art. Later ging hij terug naar Frankrijk, waar hij behoorde tot de Société des Artistes Françaises. Op de 1929 Salon de Société des Artistes Françaises werd hij gehonoreerd met een gouden medaille. Zijn werk werd tentoon gesteld in het Galliéra Museum in Parijs.

Ernest d’Hossche is geboren in 1912. Hij kwam in dienst als leerling bij Boch Frères Kéramis op heel jonge leeftijd en werkte er als gerespecteerd artist tussen 1952 en 1976. In zijn carrière werkte hij vaak samen met groot keramist Raymond Chevalier en Léon Empein. D’Hossche werd later artistiek adviseur en creëerde het “Studio d’Art” atelier. Hij produceerde tal van modellen aardewerk, vaatwerk, vazen en aardewerken beelden. Opvallend veel reeksen werden voor Expo 58 gemaakt met zeer innovatieve, zelfs avant-garde benadering van de kunst. Later leidde hij vele leerling schilders en keramisten op. De kunstenaar overleed in in 1976.

FURCY ERNEST TONDEUR
JAN WIND
JULES CHAPUT
LEON DELFANT
LÉON EMPEIN
LEON LAMBILOTTE
MAURICE DUFRÊNE
OVERIG